Project Koosveld Recreatiewoningen

Project Koosveld Recreatiewoningen
Project Koosveld Recreatiewoningen

Dit betreft een zogenaamd Postcoderoosproject dat gerealiseerd is door Enschede Energie en Energie Coöperatie Buitengebied Enschede. Deelnemers die in de buurt van een postcoderoosproject wonen, profiteren van teruggave van de energiebelasting zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak liggen. In feite neemt men deel aan een collectief zonnedak. Deelnemers ontvangen een aantrekkelijk voordeel: 4 cent korting per kWh. Ook was het mogelijk financieel te participeren in dit project en zo te profiteren van een aantrekkelijke rente van 5%.

Het zonnepaneelproject

Op de locatie aan de Buurserstraat in Enschede (Koosveld Recreatiewoningen) is asbest dakbedekking verwijderd en nieuwe dakbedekking geplaatst. In de zomer van 2019 worden zonnepanelen geplaatst. De samenwerkende Enschedese energie-coöperaties CEE (Coöperatie Enschede Energie) en ECBE (Energie Coöperatie Buitengebied Enschede) gebruiken het grootste deel van die zonnepanelen voor het postcoderoos-project Koosveld. Op twee daken worden 284 zonnepanelen gelegd die een gemiddelde jaaropbrengst genereren van 77.000 kWh (goed voor het stroomverbruik van zo’n 22 huishoudens). De totale jaarbesparing op de uitstoot van schadelijk CO2 bedraagt ca. 59.000 kg. De eerste stroom van de panelen wordt in september 2019 opgewekt.

De familie Berenbroek verhuurt diverse recreatiewoningen op haar erf. Daarbij staan ook een schapenstal en een grote schuur op het erf. Het asbestdak van de grote schuur is in het voorjaar van 2019 vervangen door nieuw materiaal. De familie Berenbroek vond dit een mooie mogelijkheid om iets maatschappelijks te betekenen voor de omgeving: “De coöperatieve gedachte en aanpak spreekt ons erg aan. Bij dit zonnepaneelproject wordt iedereen er beter van!”

Dit zonnedakproject is het eerste postcoderoosproject in Enschede. Elk lid van een van beide energiecoöperaties kon meedoen en wel op twee verschillende manieren:

  • Stroom afnemen voor een gunstig tarief (4 cent korting per kWh) als deelnemer in de postcoderoos.
  • Als investeerder in dit nieuwe project. Leden kunnen participeren met een financiële deelname.  Zo draagt men bij aan het duurzamer maken van onze gemeente, maar ook ontvangt men 15 jaar lang een aantrekkelijk rendement van 5%. Deelname is al mogelijk vanaf € 100,- door certificaten te kopen.

Meer informatie over het project Koosveld en over de mogelijkheden om deel te nemen of te investeren, vindt u op https://enschede-energie.nl/koosveld/ of neemt u contact op via e-mailadres: info@enschede-energie.nl of info@ecbe.nl

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blijf op de hoogte!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief